TUTKIMUKSEN KULKU
Tutkimuksen tausta
Sydänlasten suunterveydestä huolehtiminen on tärkeää sydämen sisäkalvon bakteeritulehdusriskin (bakteeriendokardiitti) vuoksi. Osa sydänlapsista joutuu iän myötä hammashoitoihin, jotka olisivat säännöllisellä ja hyvällä suun hoidolla ehkäistävissä.
Kesällä 2017 käynnistyneessä ORALPEDHEART-tutkimuksessa selvitetään, voidaanko varhaisvaiheessa annetulla toistuvalla neuvonnalla vaikuttaa lapsen suunterveyteen, korjaavan hoidon tarpeeseen (mm. hampaan paikkaus) ja hammashoitopelkoon. Tutkimuksessa selvitetään myös suunterveyteen liittyviä taustatekijöitä ja hyvän suunterveyden ylläpitämisen tarpeita.
Tutkimuksen toteuttaminen
Tutkimus toteutetaan Helsingin Uudessa Lastensairaalassa (HYKS). Tutkimukseen rekrytoidaan synnynnäistä sydänvikaa sairastavien lasten perheitä ja terveiden lasten perheitä. Tutkimukseen osallistujat satunnaistetaan neuvonta ja verrokkiryhmiin neuvontaan liittyvän vaikutuksen kartoittamiseksi.
Tutkimukseen osallistuminen on
vapaaehtoista ja siihen osallistumisen voi keskeyttää ilman syytä sen kaikissa vaiheissa.
Keskeyttäminen tai kieltäytyminen ei vaikuta saatuun kohteluun tai lapsen
hoitoon. Tutkimukseen osallistuminen on ilmaista.
Suunterveyteen liittyvää tietoa kerätään kolmen
vuoden ajan sähköisillä kyselylomakkeilla ja puheluilla, sekä yhdellä lasten
erikoishammaslääkärin vastaanottokäynnillä.
Verrokkiryhmältä kerätään alkutiedot, tehdään sähköinen kysely 2v kohdalla, ja suunterveyden tarkistus erikoishammaslääkärin toimesta ja kysely 3v kohdalla.
Terveistä lapsista koostuva verrokkiryhmä kutsutaan yhdelle erikoishammaslääkärinvastaanottokäynnille 3 vuoden iässä, ja lisäksi tuolloin vastataan kyselyihin hammashoitopeloista, hampaiden reikiintymisen riskistä ja suunterveyteen liittyvästä elämänlaadusta.
Tämän lisäksi tutkimukseen osallistuvien suostumuksella otetaan yhteyttä kerran vuodessa lapsen 10 vuoden ikään asti selvittämään lapsen mahdollisia hammashoitokäyntejä, ja mitä toimenpiteitä niissä on suoritettu.